Ybbstalské Alpy, Gemeidealpe (1626 m. n. m.), Rakúsko

08.08.2013 10:05

Cieľ : Gemeindealpe (1626 m. n. m.)

 

Dňa 20.7.2013 my Peter a Vlado, handlovskí jaskyniari zúčastnili turistickej akcie s prievidzskými turistami do Ybbstalských Álp. Cieľ ako je uvedený v nadpise. Lákadlom je tiesňava Otschergraben (Očergräb) - 20 km dlhý kaňon, nazývaný tiež ako Grand kaňon Rakúska.

Ráno o 3,00 hodine autobusom z Prievidze a v Rakúsku v dedine  Wienerbruck (795 m.n.m)  sme o 8,30 h a hneď vyrážame. Prechádzame popri vodnej elektrárne  pri horskom potôčiku Otscherbach. Obdivujeme najkrajšie a najväčšie vodopády Lassingfall, Mirafall a Schleierfall, ktoré sa tam nachádzajú. Nad kaňonom sa rozprestiera impozatná hora Otscher (1848 m.n.m.). O 10,30 h prichádzame ku chate Otscherhias (681 m.n.m.) asi v polovici tiesňavy. Malé občerstvenie nám padne vhod. Po chvile oddychu ďalej tiesňavou, na konci prechádzame cez les až ku chate Vorderotscher Schutzhaus (888 m.n.m.), príchod o 12,45 h. Chvíľka oddychu s občerstvením pred prudkým stúpaním nám pomohla. Pretože nás čakalo stúpanie až do výšky 1626 m, teda stúpanie okolo 748 m výškových na vrchol Gemeindealpe. Po týmto vrcholom chata Auf der Brach vo výške 1468 m. Na túto chatu som prišiel o 14,45 h.  Samozrejme mi nesmeli chýbať pečiatky z chát. Po hrebeni sa šlo výborne a potom prudke stúpanie na vrchol Gemeindealpe. To stúpanie dosť náročné, slnko pražilo a po tých pivkách.....bol môj príchod 15,45 h na menovaný vrchol ku chate Terzerhaus. V okolitých svahoch sa nachádzajú jaskyne. Nádherný pohľad na impozantný vrchol Otscher, jazero Erlaufese kam sme nakoniec šťastne prišli a neďaleko pútnické miesto Mariazell. Z vrcholu zostup k jazeru Erlaufsee kam sme prišli o 18,00 hod. Myslím, že to bol dosť náročný výstup, ale nádherný. Veď prevýšenie bolo 1050 m a 21 km dĺžka trasy. Stálo to zato. Tých fotiek bolo veľa, dávam len výber.

Budem sa snažiť fotky uverejniť skôr, ale niekedy povinnosti a nie vždy sa mi chce sedieť za PC. Dám pekne fotky z našej akcie v jaskyni Hájska skala, v jaskyni Cigánky. A potom pridám fotky z 54. Jaskyniarskeho týždňa, ktorý organizuje SpeleoTuriec pri Blatnici vo Veľkej Fatre.

 

Ybbstalské Alpy, Gemeindealpe